sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Ammattieettiset periaatteet

Nuorisotyön ammattietiikkaan kuuluu luottamus, tukeminen, yksilöllisyys, oma hyvinvointi, kunnioitus, avoimuus ja kannustavuus. Näihin kuuluu tiettyjä periaatteita ja tapoja kuinka noudattaa. Tarkoituksena on tarjota nuorille mielekästä toimintaa, nähdä nuoret yksilöinä ryhmän jäsenenä, rakentavaa ristiriitojen korjaamista ja välttämään ennakkoluuloja. Tärkeää että ohjaaja nähdään luotettavana ja turvallisena aikuisena. 

Periaatteet jotka koskettavat nuorten sosiaalista vahvistamista:

Nuorisotyön perusperiaatteena on ohjata ja kasvattaa nuoresta osallistuva kansalainen:
Tämä on tapahduttava nuorten omien voimavarojen mukaan kannustaen ja tukien. 

Ohjaaja on turvallinen ja vastuullinen aikuinen:
Tulee luoda turvallinen ryhmä turvallisessa ympäristössä. Tärkeää on kuinka kohdata nuori. Kunnioitetaan taustoja, kulttuuria ja persoonaa. Ole avoin itsesi.

Kannustetaan osallisuuteen:
Luodaan nuorille mieleistä toimintaa sekä heidän tarpeisiin sopivaa. Ollaan mukana arjessa, ehkäisten samalla syrjäytymistä. Autetaan onnistumaan.

Nuorten tulkki:
Ilman päättäjiä ei ole varoja järjestää toimintaa. Toimitaan nuorten äänenä ja jaetaan heidän tarpeita eteenpäin.

Oma hyvinvointi:
Pidä itsestäsi huolta. Sosiaalinen vahvistaminen on raskasta työtä ja monet nuorten ongelmat voivat koskettaa syvältä. Älä vie töitä kotiin ja opettele sulkemaan työasiat työajan päätteeksi. Et voi kuitenkaan olla 24/7 käytettävissä. 

Itse pyrin näihin ja näin opiskelijana olen opetellut nämä asiat. Jotkut asiat ovat helpompia kuin toiset. Kohtaan jokaisen nuoren yksilönä, enkä lokeroi heitä. Kunnioitan jokaisen taustaa ja kulttuuria. En syrji yhtäkään. Noudatan työpaikan turvallisuussääntöjä, sekä yhdessä muiden työntekijöiden kanssa ylläpidän nuorten kanssa laatimia sääntöjä. Olen oma itseni jakamatta kuitenkin liikaa. Nuori on ennen minua. Pyrin pitämään huolta itsestäni terveellisillä elämäntavoilla ja en pohdi liikaa nuorten asioita kotiin päästyä. Jos nuori kertoo minulle, asiasta jonka hän haluaisi olevan toisin, kerron asian eteenpäin, jos en voi itse asialle mitään tehdä. 


Nuorten tukitoimet:

Paikassa jossa nyt olen ja huomaisin nuoren, joka tarvitsee tukitoimia, ohjaisin hänet kouluterveydenhoitajalle, kuraattorille tai etsivänuorisotyöntekijän luokse. Riippuen tapauksesta. Heillä on paljon laajempi työkalupakki toimia. Toki jos asia on vakavampi niin lastensuojeluilmoituksen avulla yrittäisin saada nuoren lastensuojelun piiriin. Tämä on malli, jolla perusnuorisotyössä toimitaan. 
Kartoittaakseni tukitoimien tarpeen kyselisin työkavereideni mielipidettä ja heidän huomioitaan. Jatkoselvittääkseni asiaa tai jos asia on selvä keskustelisin asiasta yhdessä nuoren kanssa. Joko ehdottaisin suoraa kääntymällä edellämainittujen tahojen puoleen tai voisimme yhdessä tehdä sen. 

Lähteet:





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti