tiistai 29. marraskuuta 2016

Avohuolto, syrjäytymisen ehkäisy ja verkostotyö

Avohuolto on lasensuojelupiirin erilaisia tukitoimia nuorelle ja/tai hänen perheelle. Tämän tarkoituksena on tukea lapsen tai nuoren kasvatuksen kehitystä ja antaa tukea tässä hänen perheelleen. Tällä toiminalla pyritään ehkäisemään huostaanotto. Tukitoimien kartoitus alkaa asiakassuunnitelmalla, jossa sitten sovitaan yhdessä tarpeellisista tukitoimista.

Erilaiset avohuollon tukitoimet:


  • Kuukausittaiset tapaamiset
  • Taloudellinen avustaminen:
          - Koulunkäynnissä
          - Harrastuksessa
          - Asumisessa
          - Kuntoutumisessa

  • Avustaminen elämän eri osa-aluilla:
          - Ammatin tai asunnon hankkiminen
          - Työpaikan löytäminen
          - Harrastuksen löytäminen
          - Ihmissuhteiden ylläpitäminen

  • Ohjaus tarvittaessa kuntoutus- ja terapiapalveluihin
  • Tehostettu perhetyö

Millaisia toimia Heinolan nuorisopalveluilla on, joilla ehkäistään syrjäytymistä

Ihan perusnuorisopalvelu tarjoaa turvallisen sosiaalisen nuorisotilan ja sen erilaiset toimintamahdollisuudet. Heinolan nuorisopalvelut tekee yhteistyötä erilaisten harrastetoimijoiden kanssa ja tarjoaa itekkin mm. lautapelikerhon ja bändikämpän. Etsivänuorisotyöntekijät pyörittää EtsiväCafeeta, jossa on mahdollista päästä ilman ajanvarausta juttelemaan etsivän kanssa. Kahvilassa käy kerran kuussa eri toimijoita, kuten sosiaalityöntekijää, salpauksen opettajaa, joiden kanssa sitten voi vapaasti keskustella. Heinolassa toimii myös työpaja Torppa, jossa on erilaisia toimialoja.

Moniammatillinen verkostotyö Heinolassa

Heinolan nuorisopalvelut tekee erittäin paljon yhteistyötä koulun eri henkilöstön kanssa. Tähän kuuluu mm. erilaiset tapahtumat ja kampanjat. Samoin seurakunnan, etsivien, työpaja Torpan, Starttipajan sekä satunnaisten yksityishenkilöiden kanssa yhteistyötä tapahtuu niin ikään erilaisten tapahtumien ja kampanjoiden parissa. Lisäksi Heinola tekee seudullista yhteistyötä Päijät-Hämeen eri nuorisopalveluiden kanssa, esimerkiksi bändikilpailu Soundx.n merkeissä.

Tätä tekstiä varten on haastateltu nuorisotyöntekijää Hannu Kiviojaa sekä etsivänuorisotyöntekijää Kalle Ylöstä. Lisäksi lisätukena tutustuttu Thl.n lastensuojelun käsikirjaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti