perjantai 25. marraskuuta 2016

Vertaistuki

Vertaistuki on omaehtoista tukea sellaisten ihmisten kesken, joilla on samanlainen elämäntilanne. Toiminta on järjestelmällistä ja osallistuvat ovat tasavertaisia keskenään toimien sekä tukijoina, että tuettavana. Samankaltainen tilanne tuo helpotusta yksinäisyyteen ja leimautumiseen. Tuki vertaisten kesken voi lievittää ahdistuneisuutta ja pelkoa, josta monet psyykkiset sairaudet tai niiden oireilu voi johtua.

Pahan olon sanoaan puolittuvan kun sen saa jaettua jollekin. Mikä uskomaton voima on siis vertaistuen ryhmässä. Kyllä se niin on, että oli suru tai paha olo iso tai pieni, niin aina kun sen saa jakaa jollekin niin olo helpottuu. Oli se sitten ystävä, vanhempi, ammattilainen tai vertainen. Vertaisena on se hyvä, että voi jakaa omia näkemyksiä asiaan ja osoittaa paremmin ymmärrystä asiaan. Aina parempi, jos vertainen on päässy jo jonkin verran eteenpäin kamppailussaan niin voi jakaa apua sekä neuvoja. 

Nuorelle ystävät ovat yleensä se vertainen. Kokevat samaa elämän kriisivaihetta. Koska tässä elämänvaiheessa heille ne ystävät ovat se tärkein, niin näiden tuki ja hyväksyntä on suuri. Siksi syrjäytyneet nuoret olisi hyvä saattaa yhteen, jotta he saisivat tukea toisistaan ja jopa ystäviä toisistaan. Näin voisivat yhdessä saavuttaa positiivisia kokemuksia, jotka vahvistaa. Myös kiusatuille nuorille vertaistuki on tärkeää. He näkevät, etteivät kamppaile asian kanssa yksin, sillä siltä niin monesta tuntuu. Voivat jakaa surua ja pahaa oloa, niin helpottaa oloaan puolin ja toisin. 

Turvallisuus on jokaisen toiminnan tärkeämmistä osista. Ryhmässä on tärkeää luoda nuorille tunne, että he voivat luottaa ohjaajiin joka tilanteessa. Meitä sitoo vaitiolovelvollisuus ja ammattietiikka. Olemme heille ystävällisiä ja luomme mieluisan tunnelman, emme pakota. Tärkeää myös näyttää, ettei ryhmän sisällä sallita kiusaamista ja oman mielipiteensä saa sanoa. Uskon, että oikeanlaisten leikkien ja harjotteiden avulla nuorten tutustuessa toisiinsa syntyy juuri oikea turvallinen ilmapiiri.

Lähde:
http://mtkl.fi/palvelut/vertaistoiminta/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti