tiistai 29. marraskuuta 2016

Syrjäytyminen: Yhteiskunnalliset syyt, ehkäisevä työ, vaikuttaminen ja auttaminen

Syrjäytyneestä nuoresta puhutaan usein niin, että hän on pudonnut yhteiskunnan kelkasta. Kuitenkin monet yhteiskunnalliset tekijät ovat syy syrjäytymiseen. Nuorisotyöttömyys on yksi tekijä, ei ole tarjota työpaikkoja ja niin nuori jää tukien varassa elämään kotiinsa. Koulupaikat ovat myös tiukassa Suomessa, hakijoita on enemmän kun mitä olisi paikkoja. Tähän säästämiset ja leikkaukset ovat vaikuttaneet. Myöskään harrastemahdollisuuksia varsinkin pienemmissä paikoissa on tarjolla valitettavan vähän ja joidenkin harrastusten kustannukset ovat huimia. Suomessa myös odotetaan nuoren kasvavan päihteettömäksi, asialliseksi, ahkeraksi työssäkäyväksi kansalaiseksi, joka hankkii puolison, kaksi lasta ja omakotitalon. Kuitenkin ennakkoluulot nuoria kohtaan on rajut, he ovat töykeitä, vanhempia ihmisiä huonostikohtelevia, päihteenkäyttäjiä, jotka pitävät kovaa ääntä ja riehuvat liikenteessä mopoillaan. Tätä he eivät kuitenkaan ole, mutta koska he saavat kuulla olevansa tällaisia, niin se alkaa muodostua oikeaksi heidän minäkuvassaan. Osa nuorista on myös näkymättömiä, joiden ei ole huomattu tarvitsevan tarvittavaa sosiaalista tukea ja vahvistamista. Tällöin tätä ei ole saatu ajoissa ohjattua tarvittavien palveluiden piiriin. 

Ehkäisevä nuorisotyö toteutuu monissa eri muodoissa. Suomessa on oppivelvollisuus, jossa kohtaa sosiaalisen kanssakäymisen kautta aikuisten ohjausta ja vertaisiaan nuoria. Koulu tarjoaa opiskeluhuollon, johon kuuluu terveydenhoitajapalvelut, kuraattorin ja psykologin. Lisäksi oppilaanohjauksessa tuetaan nuorten hakua jatkokoulutuksiin. Lisäksi kunta tarjoaa monia eri sosiaali- ja terveyspalveluita. Sosiaalihuolto järjestää tukea ja ohjausta nuorille. On lastensuojelu, joka tarjoaa lapselle ja perheelle tukensa. Lisäksi työ- ja elinkeinopalvelut, jotka ohjaa työpaikkojen ja tukien saamisessa. Myös erilaiset harrastetoiminnan ohjaavat nuorta sosiaalisessa vahvistamisessa. Nuorisopalvelut tekee näiden tahojen kanssa paljon yhteistyötä ja tarjoaa omalla toiminnallaan tilat ja erilaiset palvelut.

Korjaavaa työtä on tarjoaa mm. sosiaalihuolto; lastensuojelu ja jälkihoito, etsivänuorisotyöntekijät, työpajat, starttipajat sekä päihde- ja mielenterveyspalvelut. Heinolassa korjaavaa työtä tarjoaa kaikki nämä palvelut ja niiden välillä yhteistyö on sujuvaa.

Itse pystyn moninkin eri tavoin vaikuttamaan syrjäytymiseen. Yllämainittujen tahojen kanssa tehtvässä yhteistyössä on mahdollista saada laajempi asiakaskunta, joihin voi vaikuttaa järjesttettävien kampanjoiden ja tapahtumien avulla. Lisäksi ihan perusnuorisotyössä tarjoamalla vapaan rennon ilmapiirin tilan oleilulle ja vapaalle keskustelulle. Näin pystyy rennosti rakentamaan luottamusta ilman paineita. Sosiaalinen media on myös iso vaikuttamiskanava ja sitä kautta saavuttaa nykyään nuoret parhaiten. On tärkeää, että eri paleluiden tiedot ovat helposti somesta saatavilla. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti